Sider

tirsdag den 20. februar 2007

Minestrone

Det er ikke rigtigt en opskrift, minestrone, men en måde at lave en bestemt slags suppe på. Den ændrer sig efter de forskellige grønsager, den laves med, samtidig ligner den sig selv. Kriterierne for, om det er rigtig minestrone, er grundlagte for længe siden hos mig. Se også minestrone 2, forårs-, IV, 4.1.2...

Først har et ordentligt håndfuld
store hvide bønner
stået i blød natten over. Så er de kogte møre i går med
salt, peber og en suppevisk - porre, persille, timian, jeg manglede lige laurbærbladet.
Det tager et par timer. I køleskabet så med dem indtil suppen skal laves, der holder de sig fint nogle dage.



Det tager en lille time at lave suppen. Starter med at varme noget
jomfrueolivenolie
op i en gryde. Steger så
nogle skiver bacon i små stykker og
et halvt løg i tynde både i olien. Måske også
et fed hvidløg.
Når løget bliver lidt brunt tilsættes
en kartoffel i tern, som steger med et par minutter.
Et halvt glas vin koges med et par minutter sammen med
en sjat tomatpuré - jeg har en tube fra Mutti, som holder længe på køl. Så hældes der
et par glas vand og kogevandet fra bønnerne ved.
Salt og friskkværnet peber.

Derefter skal de forskellige grønsager, der skal bruges, kommes i på tur, så de hver især får den tid, de skal bruge, for at blive møre. De fleste grønsager kan bruges - kålfamilien og roerne med måde - og minestrone er verdens bedste måde at lave dejlig mad af de rester af grønsager, som ender med at hobe sig op i skuffen. I aften var rækkefølgen:



1 majroe, skrællet og i tykke tændstikker
og et par minutter senere
1 gulerod i halve skiver.
Sammen med guleroden
en håndfuld tørret rørhatte
og en lille håndfuld puntaletti, pasta med ris form. Pastaen er nødvendigt for at det bliver rigtige minestrone, enten puntaletti eller de tynde vermicelli. Evt. spaghetti brækket i små stykker i en snæver vending.
Fem minutter efter så
en halv porre i skiver og
de kogte bønner. Et par minutter før servering
et kvart rød peber i tændstikker.

Smages til, måske skal der mere vand i, salt og peber, evt. en smule bouillonterning. Måske et par dråber god olivenolie. Godt at rive parmesan i ved bordet. Rosso'en fra i går er stadig levende.... synergi.

Ingen kommentarer: